Vraag het mij dan niet!

Of ik donderdagochtend mee wil doen aan een themadag vroeg een klant me laatst. De nieuwe directie wil graag in gesprek over de toekomst van de organisatie en we vinden de input van iedereen hierin belangrijk.

Op donderdagochtend meld ik me dan ook braaf voor de themasessie. Na de noodzakelijke bak koffie om wakker te worden, nut/noodzaak en wat inspirerende woorden van de organisator gaan we aan slag. Na een aantal sessies met flipovers en geeltjes stort ik me op de lunch en ga ik met een goed gevoel de rest van de dag in.

Wel viel de opkomst me enigszins tegen en terug op kantoor ben ik wel benieuwd waarom? In gesprek over de toekomst van de organisatie, daarvoor sla je het werkoverleg van donderdagochtend toch over? Nou nee dus! Bijzonder gedrag, dus tijd voor wat onderzoek. Zo kom ik er al snel achter dat er 3 antwoorden mogelijk zijn op de vraag: “Waarom was je niet bij de themasessie vanochtend?”

  • 12% had wel belangrijkere dingen te doen.
  • 33% vroeg zich af: “Welke themasessie?”
  • 55% antwoorde: “Ach, dat heeft toch geen zin.”

En dat vind ik best veel.. dat 55% aangeeft dat het geen zin heeft om het gesprek aan te gaan over de toekomst van de organisatie. Dat terwijl het een goed gesprek was die ochtend. Hoe kan het dan dat veel mensen zich hieraan onttrekken?

Die vraag doet me denken aan tv programma uit de jaren negentig waarin Henk Spaan en Harry Vermeegen als het duo Die 2 allerlei sketches maakten . In één van deze sketches vroeg Vermeegen Spaan om een voorspelling te doen van de uitslag van een voetbalwedstrijd. Als Spaan dan vervolgens riep het wordt 3-1 voor Feyenoord dan verzon Vermeegen allerlei redenen om dit te weerleggen. Spaan raakte daarop steeds geïrriteerder, ontplofte en riep boos: “Vraag het me dan niet!”

Vaak wordt er gevraagd om input te leveren, in gesprek te gaan of mee te denken. En bijna net zo vaak wordt er hier vanuit het perspectief van de deelnemers helemaal NIETS mee gedaan. Dus waarom zou dat dit keer anders zijn? De lage opkomst van die ochtend had dan ook niks te maken met het thema, de opzet of de communicatie rondom maar vooral met diegene die in het verleden niet serieus zijn omgegaan met de mening van anderen.

Als je vraagt om iemands mening dan maakt dat je verplicht om daar ook serieus mee om te gaan. Dit doe je niet voor jezelf maar voor je collega’s en diegene die in de toekomst hier ook naar op zoek zijn.