Scrum is GEEN oplossing

Vaak voel ik me nogal een zeur, volgens mij heb ik dat van mijn moeder 😉 Regelmatig spreek ik met teams en organisaties die ontzettend goed het scrum framework toepassen. Ik word betaald om vervelende vragen te stellen zoals: “Hoe weet je nu dat je het goed doet? Wat heb je het afgelopen jaar concreet aan waarde toegevoegd? Hebben jullie een visie op hoe je wilt groeien?”. De trots waarmee het scrum verhaal wordt verteld wordt door mij daardoor meteen gerelativeerd. In dit soort situaties vraag ik me dan ook vaak af of ik daar ook daadwerkelijk goed aan doe. Als ik echter kijk naar hoe scrum in veel organisaties wordt toegepast vrees ik dat ik nog wel een tijdje blijf ‘zeuren’.

In een eerdere blog, meer dan 2 jaar geleden heb ik aangegeven tegen het misbruik van scrum te zijn, ik ben ook nog niemand tegen gekomen die voor is trouwens. De kern van dit artikel is dat scrum geen oplossing is maar een middel. Een middel om snel naar boven te krijgen hoe een organisatie kan groeien. “Wij gebruiken scrum om impediments in onze organisatie zo snel mogelijk te identificeren en weg te nemen.”

Het zou fijn zijn om dit als achterliggende reden voor het toepassen scrum te horen. Zoals altijd is de praktijk weerbarstig. Organisaties starten met scrum vanwege de belofte dat het een verbetering in productiviteit, kwaliteit en klanttevredenheid oplevert. Dat is ook zo, alleen indirect. En dat kwartje valt nog een beetje traag merk ik. Het resultaat hiervan is dat scrum niet voldoet omdat het organisatie breed alleen maar extra werk oplevert. En dat had niemand verwacht toen ze begonnen. Cruijff zei ooit: “Elk voordeel heb z’n nadeel”. Het nadeel van scrum, als je het zo wilt noemen is dat het naar boven brengt waar de organisatie moet groeien.

Als je de impediments en verbeteringen die tijdens de sprints naar boven komen negeert dan krijg je de beloofde voordelen ook niet. Scrum is dan ook geen oplossing maar een middel. Een middel om bottum up de organisatie te laten groeien. Zouden jullie mij een plezier willen doen door deze boodschap breed te verspreiden. Dan zal ik proberen om iets minder op mijn moeder te lijke